Kokarsteinen - på vei til Stordalen

Kokarsteinen er ei veikro som ligger spektakulært til på grensen mellom Stordal og Ørskog.

På Kokarsteinen kan vi friste med fantastisk utsikt, god mat og «Sunnmøres» beste Soft-is. Her kan du også se rett over fjorden til Yste Skotet.

Kokarsteinen har åpent fra mars til september, og er et naturlig stoppepunkt for mange. Her kan du stoppe og spise middag mens du nyter den fantastiske utsikten over Storfjorden.

Klikk på miniatyrene for større bilder:


Klikk på miniatyrene for større bilder

Åpning

Kokarsteinen åpnet i juli 2004. Små og store i alle aldersgrupper møtte opp og bidro til å skape stemning. - En ekstra spiss på stemningen sørget cruise skipet Queen Mary å lage. På sin første ferd til Ålesund, gikk den så nær land som mulig, hilste alle fremmøtte med et par salutter fra skipshornet. 

 

Her ble siste heksa i Norge brent

På Stordalsholmen ble den siste heksa i Norge - Svemaskå - brent på bålet. Hun hadde vært så ulykksalig å fornærme en av øvrighetens medlemmer, noe som straffet seg. 

Like opp for holmen kan man se restene av en steinur - Holmefonna. På den tiden svartedauden herja i området, stoppa den her. Sagnet sier at Svartedaudheksa omkom i Holmefonna, noe som førte til at hun ikke fikk smittet flere i området. Svartedauden kom til Stordalen, men ingen på de 16 gårdene i Holmebygda ble smittet.

Sørsidetrollet og Nordsidetrollet

I svunne tider bodde hvert sitt troll på begge sider av Storfjorden (Nordsidetrollet og Sørsidetrollet). Nå hadde det seg slik at begge var forhekset av den samme vakre hulder, og slik menn har gjort i tusener av år, kranglet og slåss de om henne.

Den vakre hulderen ville forøvrig ikke vite av noen av dem. Men ingen av dem ga opp av den grunn. Sørsidetrollet kastet i sin harme store steiner mot Nordsidetrollet. 

En gang ble Sørsidetrollet ekstra vred og kastet stein hele natta. Den siste steinen kastet trollet akkurat idet solen rant. Sagnet sier at steinen landet på nordsiden og ble til Kokarsteinen. Steinkastingen fikk fatale følger for sørsidetrollet, for når troll viser seg i soloppgang, blir de omgjort til stein. Og det var akkurat hva som skjedde med Sørsidetrollet. 

Dersom du står på kaia i Stordalen og ser på fjellet i vest (Ausekaret - eller Auskjeret som det kalles lokalt) vil du se at fjellet utgjør profilen av en mann som ligger. Profilen av den liggende mannen sies derfor å være sørsidetrollet.

Nordsidetrollet gjemte seg før soloppgangen, og overlevde. Når det stormet som verst søkte trollet ly under Kokarsteinen og lagde maten sin der.

Hva som skjedde med hulderen? - Jo - hun fant seg et troll på Senja.